Президентът: Мизерията гони младите учени

Не може да има работеща стратегия за българската наука, ако няма ясна стратегия за развитието на българската икономика и на българското общество, заяви президентът Георги Първанов на събрание в БАН, посветено на Деня на народните будители.

Науката е функция на националните цели и задачи и когато отсъства стратегията, на науката и образованието се гледа като на тежест и излишен, досаден разход, каза още президентът.

По думите на Първанов, с мизерното заплащане в момента младите научни работници няма как да бъдат задържани. Според него, трагично изоставаме по отношение на условията за работа в сравнение с европейските партньори на България.

Ключовата дума днес е конкурентноспособност, а ключовият лост за постигането й са науката и образованието, каза Георги Първанов. Той посочи, че отношенията между държавата и научната общност по време на прехода са били нееднозначни и се извини на научната общност, ако президентската институция не е направила нещо през тези години.

“Но имам усещането, дано да не греша, че никога българските институции не са обръщали така гръб на научната общност. И нямам разумно обяснение за това. Нямам разумно обяснение за това, че никой не желае да ползва научна експертиза при вземането на едно или друго управленско решение”, каза държавният глава.

Президентът Първанов каза още, че България е на едно от последните места по броя на учените в Европа, но на едно от първите места по личен състав, ангажиран в системата на МВР.

Коментар