Световната банка ще “озеленява” националнитe бюджети

Световната банка стартира програма за подпомагане на нациите, която трябва да остойности природата подобно на БВП. Това е опит да се спре изсичането на горите, съсипването на влажните зони и унищожаването на рифовете, съобщи GreenTech.bg.

Петгодишният пилотен проект, подкрепен от Индия, Мексико и други страни, има за цел да “вгради” природата в националните бюджети, базирайки се на всички ползи от услуги като защита на бреговете и водосборите на реките.

“Ще създадем нещо, което никой не се е опитал да направи преди: глобално партньорство, което може да промени из основи начина, по който правителствата остойностяват екосистемите”, заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик пред репортери в японския град Нагоя.

Над 100 министри се събраха наскоро в японския град за срещата на ООН, чиято цел бе да постигне историческа сделка за нови цели в борбата с бързата загуба на растителни и животински видове, предизвикани от обезлесяването, замърсяването, прекомерния лов и изменението на климата.

Една от целите пред министрите бе да постигнат съгласие как да включват стойността на биологичното разнообразие в националните планове за развитие или евентуално националните бюджети.

Норвежкият министър на околната среда Ерик Солхайм пък заяви пред репортери, че компаниите, които унищожават природата, трябва да бъдат държани отговорни. “Пълната стойност на отрицателното въздействие върху екосистемите трябва да бъде заплатено от тези, които извличат полза от унищожаването й”, каза той.

Коментар