Телефон заменя ключа за хотелската стая

Настаняване в хотела и напускане, и дори отваряне на вратата на хотелската стая са възможни само благодарение на един мобилен телефон – такава е реалността сега в един хотел в Стокхолм, който провежда пилотен проект за внедряване на нови мобилни приложения, предаде АФП.

От тази седмица гостите на Clarion Hotel Stockholm вместо с ключове или магнитни карти за стаите си ще бъдат снабдявани с телефони, оборудвани с Near Field Communication (NFC) технология.

Избраните за проекта клиенти не само ще да могат да запазят стаите си и да получат потвърждение на телефоните си, но и ще имат възможност да се регистрират още преди пристигането си в хотела и да получат електронни ключове за стаите си направо в телефона.

В резултат, няма да им се налага да се спират на рецепцията. Те ще могат да отидат направо в стаите си, а вратите ще си отворят като просто задържат телефона за момент пред ключалката.

При напускане на хотела гостите ще могат да се „чекират“ отново с телефоните си, като електронните ключове автоматично ще се анулират.

В TeliaSonera търсим начини за използване на мобилния телефон така, че той да направи живота на нашите клиенти по-лесен,“ казва Йохан Уикмън, ръководител на научните изследвания в скандинавския телеком гигант. "Технологията NFC, както и други вградени технологии, дават ново измерение на мобилното устройство, което открива и нови възможности за растеж“.

TeliaSonera, която си партнира с хотела Clarion и шведския производител на заключващи системи Асса ABLOY по проекта, посочи, че пилотният тест е започнал на 1 ноември и ще продължи четири месеца. От телекома се надяват, че технологията ще може да бъде въведена и в други хотели, както и в търговски и жилищни сгради.

Асса ABLOY междувременно заяви, че проектът е първият по рода си в света и целта е „да се получи обратна връзка от гостите и служителите за използване на NFC телефони за различни услуги“.

Коментар