Учени създадоха евтин прозрачен транзистор

Футуристична невидима електроника може да се появи по-скоро от очакваното. Американски изследователи от Северозападния университет са разработили прозрачен транзистор, съобщава earthtimes.org.
Новите транзистори могат да се монтират върху евтини материали като стъкло или пластмаса с цел създаване на дисплеи с високо качество за предните стъкла на автомобили, билбордове и др.
От години учените работят по нов тип електронни дисплеи без видими съединения. Но досега никой не успяваше да създаде материал за транзистори, които са невидими и в същото време имат висока производителност, посочват учените.
Изследването се ръководи от професор Тобин Маркс, според който разработката на екипа предлага нова стратегия за създаване на прозрачна електроника. Професорът вижда множество приложения на технологията, които досега не са били възможни – например показване на текст и изображения, които изглеждат така, сякаш плават в пространството.
За да създадат новия тип транзистор, учените начело с Марк са комбинирали филми от неорганичен полупроводник индиев оксид със слой от самоизграждащи се органични молекули, който осигурява изолация. Филмите могат да се фабрикуват при стайна температура, което позволява евтино производство на прозрачния транзистор.

по темата: „Учени създадоха евтин прозрачен транзистор”

добавете коментар...

  1. Иван

    Лелее. Тези Американци май не спят и само нещо правят. Дано скоро да има такива, но не само там, а и тук. Май както е тръгнало скоро ще замясат компютрите като от филма Старт Трек където платките бяха стъклени и елементите прозрачни.

Коментар