Неетични експерименти получават втори, виртуален шанс

Университетският колеж в Лондон (UCL) се е насочил към провеждане във виртуалния свят на психологически експерименти, каквито повече не са възможни в реалния.

Класически експеримент от 60-те години на миналия век, извършен от д-р Стенли Милграм, беше повторен във виртуалната среда наскоро. Изследването установи, че хората са в състояние да прилагат смъртоносни електро шокове на непознат по команда на авторитетна фигура. Участниците в експеримента реагират точно като в реалната ситуация.

По начин, подобен на работата на Милграм, доброволците са били "потопени" във виртуална среда, където трябва да задават серия от тестове за асоциативно запомняне на думи на виртуално човешко същество от женски пол. Казано им е да прилагат „електрически шок”, когато разпитваният дава грешен отговор.

Напрежението се покачвало с всеки следващ шок. Виртуалната жена отговаряла с все повече протести и прояви на дискомфорт, като накрая молела експериментът да спре.

От 34 участници, 23 са виждали и чували графично представената виртуална жена, а 11 са контактували с нея чрез текстов интерфейс. Точно тези 11 са приложили максималното наказание от 20 шока.

17 от участниците, които са виждали виртуалната жена, са дали по 20 шока, трима по 19, а останалите са приложили по-малък брой електрошокове.

Измерването на психологически индикатори, включително сърдечен пулс и вариации на сърдечен пулс, показва, че участниците в експеримента са реагирали точно както в реалната ситуация, тествана от д-р Милграм още по времето на студената война.

Ръководителят на изследването – професор Мел Слейтър от секцията по компютърни науки в UCL – смята, че експериментът отваря вратата към използване на виртуалната среда за изучаване на ситуации, които по практически или етични причини не биха могли да бъдат наблюдавани по друг начин.

Подобни ситуации включват насилие, употребявано при футболна игра, расови нападки или нападения на банди върху отделни хора. Очаква се виртуалните експерименти да достигнат до нови кътчета от психиката на човека и да помогнат в борбата срещу насилието и разкриването на мотивите за престъпления.

Коментар