Прилепени институти “смучат” парите за наука

Отговорът на недостатъчното финансиране на българската наука се крие в десетките „прилепени” институти към различни ведомства, които изсмукват парите за наука, вместо тези институти да генерират собствени средства по пазарни принципи. Това заяви Никола Николов, председател на Управителния съвет на Международния научен фонд, чието създаване беше обявено вчера.

Фондът е регистриран през септември в София. В него членуват светила от различни сфери на българската наука, международни учени от над 26 страни в ЕС, както и от Русия, Сащ, Израел, Индия, Турция, Сирия, Тунис, Египет и др.

Експертите на фонда работят по 12 сериозни проекта, сред които изграждане на тъканна банка, криобиология и лиофилизация, космичеки изследвания, корпоративна наука и др. Финансинарето на новата структура ще бъде от дарения.

Никола Николов и членовете на МНФ се разграничиха от политиката и подкрепата на политически партии, идеи и лица.

„Единственото условие, което поставих, когато българските учени начело с акад. Цветан Цветков и акад. Нансен Бехар ме помолиха да им помогна, е Фондът да бъде независима от партии, олигарси и пари с неясен произход структура. Стилът на работа на Фонда трябва да е в рамките на това да не търси субсидии от държавния бюджет и да разработва и представя важни за държавата и научната общност в България и по света проекти и открития”, поясни Николов.

Същевременно, председателят на новата структура коментира упреците на президента Георги Първанов, че през последните 20 години никой не е обърнал внимание на науката. „Първанов е държавен глава два мандата, следователно реторичният въпрос тук е: Какво се случи през последните два мандата в полза на науката?”, каза Николов.

Коментар