Първа симулация на паневропейска кибератака

Европейски експерти по киберсигурността изпитват средства за защита в първото досега учение със симулация на паневропейска кибератака. В рамките на „Cyber Europe 2010“ експертите се опитват да противодействат на симулирани опити на хакери да блокират особено важни онлайн услуги в няколко държави-членки на ЕС, съобщи Европейската комисия.

Симулацията се основава на сценарий, при който свързаността по интернет между няколко европейски страни постепенно се губи или значително намалява във всички участващи държави, така че гражданите, предприятията и публичните институции имат трудности с достъпа до основни онлайн услуги.

По време на учението държавите-членки си сътрудничат, за да избегнат симулиран пълен срив на мрежата. Учението е организирано от членките на ЕС с подкрепата на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) и на Съвместния изследователски център (JRC). То ще бъде последвано от по-сложни сценарии, като накрая се премине от европейско към световно равнище.

Учението по киберсигурност цели подобряване на способността на държавите-членки да се справят с инциденти в кибернетичното пространство и изпитване на съобщителните връзки и процедури в случай на действителен такъв инцидент в голям мащаб.

Проверяват се адекватността на контактните точки в участващите страни, съобщителните канали, видът на обмена на данни по тези канали и доколко държавите-членки са запознати с ролята и функциите на съответните партньори в други държави-членки.

Коментар