Учени разработват по-добра търсачка

Двама изследователи от университета в Арлингтън разработват нова интернет търсачка, която разглежда мрежата по-скоро като огромна база данни. Ченгкай Ли и Гаутам Дас от Катедрата по компютърни науки и инженеринг са спечелили за своя проект тригодишен грант на стойност близо 500 хиляди долара от Националната научна фондация.

Субсидията е за разработване на нова търсачка, която ще използва прости заявки за справяне с комплексни нужди от информация. Тяхната система ще позволява търсене посредством множество субекти и оценка на свързаността между тях.

"Красотата на това е, че можете да комбинирате простотата на търсенето по ключови думи с изразителноста на заявките към базите данни, за да откривате точно каквото ви трябва", казва Ли.

При съществуващите търсачки човек, който търси например информация за бизнес-начинания, започнати от студенти, завършили университета в Арлингтън, ще трябва да разбие търсенето си на няколко отделни търсения, да изчете десетки страници с резултати, евентуално да търси повторно и накрая сам да си синтезира информацията, обяснява Ли.

"Нашата система ще ни позволи да напишем заявка като за база данни, която определя какво да се направи, вместо да ни занимава с изтощителни подробности за това как да се направи. Системата автоматично обработва заявката и получава отговори, за да ни спаси от болезнените стъпки на многократно търсене, четене и отново търсене", казва Ли.

Целта на проекта е да се направят заявките по-успешни и достъпни за обикновените потребители. "Не бива да ви се налага да знаете компютърен език, за да можете да направите задълбочена и целенасочена заявка за търсене, която да даде използваеми резултати", заключава Ли.

по темата: „Учени разработват по-добра търсачка”

добавете коментар...

  1. Мирослав

    Само Facebook може да се опре на Google. Това са над 500 милиона членове, качват си и сайтовете във фейса

  2. Цецо Кирилов

    Много желаещи да изместят гугъл, но трудно някой ще успее, направо е невъзможно. Ако гугъл види, че го застрашават, ще интегрира технологията и остават без шанс.

Коментар