Сблъсъци на тежки йони в адронния колайдер

Първи сблъсъци на тежки йони бяха регистрирани от контролния център на Големия адронен колайдер (LHC). Събитието е станало факт на 8 ноември, в 11:20:56 часа.

Физици от Софийския Университет „Св. Климент Охридски” и ИЯИЯЕ на БАН участват в изграждането и експлоатацията на детектора CMS и имат съществен принос за неговата успешна работа. Новите резултати са получени с тяхното значимо участие, съобщиха от СУ.

Експериментът CMS, провеждащ изследвания на Големия адронен колайдер в ЦЕРН, регистрира и записа за първи път сблъсъци на оловни ядра с енергия 2.76 TeV на нуклонна двойка, като по този начин стартира своята програма за изследване на взаимодействия на тежки йони.

Всеки от сблъсъците е произвел хиляди частици, чиито траектории са реконструирани със силициевите детектори на CMS, а енергията им е измерена в калориметричната система на детектора. Секунди по-късно данните са били анализирани и са създадени първите изображения на тези събития.

„Данните ще ни позволят да изследваме горещата материя при много по-високи температури от когато и да било досега“, казва оперативният мениджър по набор на данни с тежки йони на CMS Болек Вислоуч.

Физиците очакват изобилие от нови резултати и наблюдение на нови явления от тези сблъсъци, чиято енергия е 14 пъти по-голяма от достигната досега максимална енергия на ускорителя Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), базиран в САЩ.

Работата на българските учени, участващи в проекта, е финансирана от МОНМ и се ръководи от доц. Леандър Литов (СУ) и ст.н.с. Владимир Генчев (ИЯИЯЕ), уточниха от Софийския университет.

Коментари по темата: „Сблъсъци на тежки йони в адронния колайдер”

добавете коментар...

  1. mm

    ми поне 5 са от нас бе нещастник , ние участваме с акъл парите са от тях ,

  2. slamer

    asiktir… kakav ni e prinosa ajaba …govorite i vie gluposti … ot tezi 10milqrda za postroqvaneto kolko sme dali nie ? Kakvo ni e uchastieto moje li da mi obqsnite?

Коментар