Висшето не е условие за успех в ИТ областта

За да преуспее в ИТ областта, човек не трябва да има непременно висше техническо образование. То дори може да попречи на кариерата, смятат директори по ИТ (CIO), интервюирани от silicon.com.

Според скорошно проучване, британските ИТ випускници си намират по-трудно работа, отколкото техните връстници с други специалности. Докато общото ниво на безработица в страната е 8,9%, то за младежите, току-що завършили ИТ, този показател е 16,3%, разкрива изследването HECSU.

Тъй като технологиите се развиват изключително динамично, випускниците на ИТ университети могат да установят, че уменията, които са придобили по време на обучението, са безполезни към момента на завършване, твърдят авторите на анализа.

На въпроса „Необходима ли е ИТ степен за успешна кариера в ИТ” съветът на CIO-тата отговаря категорично „Не!”. Ситуацията на пазара в момента е такава, че работодателите търсят отдаденост, умение за работа в екип и желание за постигане на резултати – ако към тях се добави и висше ИТ образование, още по-добре.

Някои CIO-та смятат, че бизнес квалификацията ще е по-полезна за търсещите работа в ИТ сферата. Тази тенденция ще се засилва в бъдеще, като акцентът ще е върху съвместната работа на бизнеса и ИТ отделите. Същевременно, все повече технически въпроси ще се решават чрез аутсорсинг с цел спестяване на разходи.

Висшето ИТ образование в много случаи има негативен ефект, е друг извод от проучването. ИТ випускниците обръщат по-голямо внимание на самите технологии, отколкото на тяхното приложение. Но именно приложението на технологиите може да донесе ползи на бизнеса чрез предоставяне на ценна търговска информация и създаване на ефективни бизнес процеси.

Ето защо ИТ образованието трябва да бъде насочено и към бизнес страната на технологиите. Необходима е по-тясна връзка между университетите и бизнеса, както и обучение по нови ИТ специалности, които ще са актуални в близка перспектива.

Коментари по темата: „Висшето не е условие за успех в ИТ областта”

добавете коментар...

  1. Siol En

    Абсолютно правилно ! То и да оперираш не е задължително да имаш лекарско образование и хирургическа специализация. Най-добрите момчета идват от касапницата …

  2. twist69

    Според мен всичко зависи от човека. Образованието дава начало или пома и обогатява вече развиващите се,. От голямо значение е и практиката. Но най-важно е желанието за развитие, защото динамиката на развитие при ИТ трябва да се следва постоянно и човек да се развива със същите темпове. Неможе да се разчита само на образованието. Тук трябва да си актоален постоянно, което изисква желание за развитие.

    Аз не уча ИТ и съм наясно какъв + щеше да е за мен това, защото със желанието което имам, ми трябва малко терен за практика за да се развия на едно добро ниво. Уви от икономика не ми остава много време за ИТ и всичко остана на заден план.

  3. Системен администратор

    Завършил съм висше в IT сектора. Както и много други мои колеги но повечето от тях нямат представа изобщо, защо са го завършили. Не могат да се справят и с най-елемнтарни компютърни проблеми и задачи, но за този който иска да се занимава с тази работа висшето дава много.

  4. Mario

    Sujalqvam 4e vi pisha s takuv shrift no prosto sum na rabota i nqmam pravo da installvam bulgarski, a ne moga da ne kaja moeto mnenie.

    Statiqta otrazqva pulnata istina na IT pazara osobeno v BG i za tezi koito ne sa naqsno s tazi situaciq moga da kaja samo – Dobro Utro 🙂

  5. Бонго

    Бай иване – дръж си комплексираната диплома. Явно тя е гордостта на живота ти.

  6. фют

    По добре философията на уроците от висшето образуваниуе за ИТ да се дава в основното и средно образувание че да има ефективност. Иначе с някои изключения свичко е на-празно, изхабяване на време и ресурси…

  7. noncho

    Не е задължително, просто защото половината завършили подобни специалности въобще не ги влече, а са се писали такива щото е модерно. Има добри специалисти и без висше образование(та и Бил Гейтс завърши едва наскоро) има добри и сред завършилите.

  8. бай иван

    хаха, това само некой прост дебил без тапия може да изпердаши такава статия. в такъв случай само бих казал – разбираема е неговата теза. пази боже сляпо да прогледа е споменал народа в минали времена…

    а сега по темата – разбираемо е висшистите да имат ПО-ВИСОКИ критерии при търсенето на работа, което разбира се не би било по вкуса на евентуалния работодател, за който идеалният вариант е един мунчо, който да му работи от сутрин до вечер и по възможност без да иска пари!!!

  9. KPETEHA

    Развитието в ИТ сектора е доста бързо. Аз лично ако не бях работил докато уча , щях да съм 3-4 год назад. ИТ не означава сис админ да се разберем. Това, с което се занимавам като ИТ е повече като мениджмънт , затова трябва да се набляга не само на поддръжката а и на бизнеса. Ако искаш да си сис админ и да имаш един некадърник за ИТ мениджер учи си само това. Ако обаче заемеш ти ИТ мястото е друго ( заплащането също).

  10. ью

    Вижте сега пичове …
    Във вишото образование прекалено много се обръща внимание на теоритичните занимания а не толкова на практичните а освен това предметите които се изучават са толкова измислени от самите преподаватели на по горните етажи (на БАН). Цялата система е опозорена и след 5 години учене на всякакъв вид уравнения и интеграли и 30 вида други подобни предмета си изплют с кетап и ти викат СУХАР. Не си ли седнеш нощните часове и отдадено да четеш и литература която не попада в програмата на СУ или УНСС или друг измислен университет.
    След това да практикуваш … и повтаряш наученото.
    Си обречен да попаднеш в графата на безработните вишисти които са често срещани в БУЛГАРИСТАНИЯ.

  11. Вальо

    http://technews.bg/article-19760.html
    Веднага ти давам пример 🙂

  12. lolwut

    Вальо, май си завършил ИТ специалност и работиш за без пари, като ти гледам язвителния коментар.

  13. Вальо

    Имам предвид журналистчетата и преуспелите CIO-та

  14. Вальо

    Колко са сбъркани и елементарни горките хорица 🙁

Коментар