Eкзекуцията на Саддам разкри нов медиен подход

Кадри от екзекуцията на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин се появиха в събота в Интернет и някои телевиозионни мрежи използваха части от тях в новинарските си емисии.
Видеото, заснето очевидно с мобилен телефон, ясно показва момента на смъртта на Саддам, който се поклаща на въжето с гротескно извит врат. Нито една от телевизионните мрежи не показа тези кадри. Те се ограничиха с материала, предоставен от иракската държавна телевизия, на който се вижда как мъже с черни маски поставят примката около врата на Саддам.
Източникът на видеото с екзекуцията не е ясен. То показва потенциала на функцията за заснемане на кратки видео клипове на мобилните телефони като нов източник за новинарските организации. В този случай показва също липсата на контрол от страна на властите, които са допуснали хора от присъстващите на екзекуцията да правят снимки.
Видеото се появи в събота следобед. Сателитната телевизия Ал Джазира пусна една съкратена версия, която беше препредадена в САЩ от новинарския канал Fox News. Всички медии възприеха различен подход към отразяване на събитието, но никоя не излъчи материала с пълни подробности.

Коментар