Щур купон в YouTube навръх Нова година

YouTube и Warner Music Group спретнаха онлайн новогодишно парти, въпреки очевидно неспазеното обещание от мегапопулярния видео сайт да инсталира система срещу пиратски копия до 2007 г.
Музика от каталозите на Warner, обръщения от певци и репортажи от изпълнения на живо на празнични концерти бяха част  от новогодишния фестивал на YouTube, с който партньорите смятат да поставят началото на традиция, подобна на пускането на топката на „Таймс Скуеър” в Ню Йорк. Членове на YouTube се присъединиха към виртуално празненство като излъчиха собствени видео клипове с изпълнения или новогодишни приветствия.
Демонстрацията на хармония в празничните дни идва в момент, когато е очевидно, че YouTube не успя да изпълни в срок обещанието си да стартира система за защита на авторските права на музиката, която предоставя на своя сайт. Задължението да създаде и инсталира съвременна система за идентификация на съдържанието и отчитане на дължимите суми по авторски права беше в центъра на споразумение, което YouTube и Warner сключиха през септември.
По силата на това споразумение Warner позволява на YouTube да разпространява нейната библиотека от музикални клипове, интервюта с певци и друго съдържание и да предоставя на хората възможност да включват музиката от нейния каталог в работите, които те създават и публикуват на уебсайта.
YouTube, от своя страна, обеща до края на миналата година да инсталира система за защита от пиратство, с която да даде гаранции на собствениците на авторски права. Очаква се YouTube да изпълни обещанието си в следващите една-две седмици, според AFP.
Засега YouTube и други уебсайтове, основани на съдържание, генерирано от потребителите, се предпазват от съдебни искове за нарушени авторски права чрез отстраняване на авторски материал при оплакване от страна на собствениците.

Коментар