Три от най-бързите пет суперкомпютъра използват Nvidia Tesla

САНТА КЛАРА, КАЛИФОРНИЯ — 16 Ноември 2010 — Класацията за Ноември 2010 за най-бързите 500 суперкомпютъра в света, публикувана на адрес www.top500.org разкри, че високопроизводителните изчислителни графични процесори NVIDIA® Tesla™ се използват в три от петте най-бързи системи.

Графичните процесори Tesla са в основата на високата производителност на първия, третия и четвъртия суперкомпютър в класацията, като неотдавна обявената система Tianhe-1A заема първото място със своята рекордна изчислителна мощност от 2.507 петафлопа. Класацията на първите пет системи изглежда по следния начин (в зелено са оцветени използващите графични процесори):

Общата производителност на най-бързите три суперкомпютъра в графични ядра надвишава комбинираните възможности на останалите системи в топ 10 на класацията. Най-забележимата GPU-базирана система от клас суперкомпютър в цялата класация е Tsubame 2.0, новият суперкомпютър на Токийския технологичен институт. Причината за това е, че този суперкомпютър осигурява производителност от над 1 петафлоп, като в същото време остава невероятно енергийно ефективен с консумация от едва  1.340 мегавата, значително по-малко консумирано електричество от която и да е друга от системите в първите 5.

“Tsubame 2.0 е впечатляващо постижение, осигуряващо баланс между производителност и енергопотребление, с цел да бъде най-ефективният като консумация суперкомпютър с изчислителна мощност от над 1 петафлоп създаван някога”, заяви Бил Дали, главен учен в NVIDIA. “Пътят към екза-системите ще бъде проправян именно от революционни постижения на суперкомпютри като Tsubame 2.0.”

Графичните процесори бързо се превърнаха в технологията, която осигурява високата производителност на най-мощните суперкомпютри в света. Те съдържат стотици паралелни изчислителни ядра, които могат да разпределят сложни изчислителни задачи и да ги обработват едновременно, като по този начин значително увеличават производителността на системата.  Хетерогенните системи, изградени на базата на графични и обикновени процесори изискват по-малко място и консумират по-малко електроенергия, превръщайки суперкомпютрите в по-достъпни от всякога.

Бил Дали е говорител на провеждащата се тази седмица конференция за суперкомпютри SC’10 в Ню Орлеанс и ще представи в сряда 17-то Ноември презентация на тема “Суперкомпютрите с графични процесори: Към екза-системите и след това”. Повече информация за високопроизводителните изчислителни графични процесори NVIDIA Tesla можете да намерите тук.

Коментар