Кръгла маса: Лобизмът е в интерес на гражданите и бизнеса

Като демократична практика и естествена функция на всяка развита пазарна икономика, официализираният и регулиран лобизъм е изразител на интересите на  гражданите, бизнеса, търговските, трудовите и творческите обединения, мозъчните тръстове и редица сдружения с идеална цел. С това обръщение на заместник-председателеля на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент бе открита Кръгла маса „Устойчиво развитие на обществото: лобизмът – съгласуване на интересите”, организирана от Коалиция за устойчиво развитие и Издателство „Парадокс”.  

„Неслучайно още в края на  80-те години прякото лобиране става важна част от процеса на взимане на решения в Европейската общност. Това лобиране Европейската комисия определя като дейност, която се провежда с цел повлияване на процесите на формиране на политики и на вземане на решения в институциите на ЕС”, се казва още в писмото, изпратено от българските евродепутати до участниците в кръглата маса.

Днес в Европарламента и Комисията са създадени официални регистри на групите по интереси, в които членуват общо 5109 организации, извършващи лобистка дейност. През 2011 г. се очаква да бъде създаден и единен регистър на лобистите в евроинституциите, който да гарантира още по-голяма публичност и прозрачност на тази дейност.

В България липсата на регулация в областта на лобизма е основна слабост. Въпреки многократните опити за изработване на различни национални стратегии, законопроекти, доклади и становища по темата, нито един от тези документи не е приведен в действие и лобизмът в България продължава да съществува като неконтролиран процес, смятат експертите по темата.

Липсата на специфична правна уредба на тази дейност допълнително създава  условия за  преплитането и с корупционни дествия и практики. Затова е необходим широк публичен дебат за създаването на правнообвързващ акт, който да гарантира публичността и прозрачността на лобизма в България, заключава писмото.

Гражданите и техните организации имат конституционното право да участват във формирането и контрола на политиките, а от там – и при изработването на законови и подзаконови нормативни актове, които да институционализират това тяхно право, което е важно за равностойното им участие наред с  публичната администрация и бизнеса във функционирането на  гражданското общество, бе подчертано в дискусиите.

Кръглата маса завърши с резолюция да бъде поискано и осигурено чрез парламента представителство на гражданския и научния сектор при обсъждане и изработване на законова регламентация на закон за лобистката дейност в България. Беше представена и новата книга на издателство Парадокс – „Лобизмът – съгласуване на интересите” с автор Дончо Иванов.

Коментар