Спането пред телевизор или РС води до депресия

Дремването под светлините на домашния телевизор или отблясъците от екрана на компютъра късно през нощта представлява риск от депресия за хората, показва ново проучване. Експериментът с хамстери допълва все по-многобройните доказателства – и при животни, и при хора – че излагането на осветление през нощта (дори слабо) може да доведе до най-различни негативни последици за здравето, включително рак на млечната жлеза, нарушения на съня и увеличаване на теглото.

“Ние установихме връзка между излагането на светлина през нощта с депресията при тези животни”, заяви Трейси Бедросян, докторант по неврология към Университета на Охайо в Кълъмбъс. “Ако това се окаже вярно и за хората, може би те биха преосмислили навиците си за сън и биха помислили как да си осигурят тъмнина, когато си лягат да спят”.

Тежките депресии са все по-чести през последните десетилетия, казва Бедросян. И макар че това може би не e единствената причина за подобна тенденция, учените подозират, че светлината играе ключова роля. Това съмнение се основава отчасти и на простото наблюдение, че хората днес са изложени на много повече източници на изкуствено осветление през нощта, отколкото са били преди 100 години. Все повече хора имат телевизори и компютри в своите спални. Все повече хора спят пред телевизора.

Проучванията също така сочат, че хората, които работят нощни смени, се характеризират с по-чести случаи на разстройства в настроението, в сравнение с хората, които спят тогава, когато телата им си искат съня.

За да тестват връзката между светлината и депресията, Бедросян и колегите й разделили 16 хамстера на две групи. Всички животни прекарвали по 16 часа от денонощието при ярка светлина. През останалото време осем от хамстерите били оставяни в пълен мрак. Останалите осем били изложени на слабо осветление, подобно на отблясък на телевизия в тъмна стая.

Осем седмици по-късно хамстерите, които никога не били оставяни в истинската тъмнина, се представили значително по-зле от останалите хамстери при проведените тестове за настроение, казва Бедросян. Различни признаци показали, че хамстерите са унили и не се радват на обичайни неща като подсладената вода, например.

Когато изследователите разгледали мозъка на животните, те открили големи разлики между групите в регион, наречен хипокампус. При тези, които прекарвали “нощта” на слабо осветление и били по-депресирани, се наблюдавали по-малко от характерните за тази област дендрито-подобни израстъци, които са свързани с комуникацията между нервните клетки. Понижена плътност на хипокампуса е наблюдавана и при хората с тежка депресия.

За да обяснят как излагането на светлина през нощта може да повлияе на настроенията при хамстери и при хора, учените обръщат внимание на хормон, наречен мелатонин. Нашите тела започват да отделят хормона веднага след като се почувстваме в тъмнина, а неговото влияние върху организмма е доста широко. Мелатонинът действа като антиоксидант, помага да заспим, контролира отделянето на други хормони.

Дори и при малко и съвсем лека светлина през нощта, организмът е по-вероятно да отдели грешен обем мелатонин, или пък да се окаже, че мелатонинът се произвежда в неподходящ момент, което води до редица проблеми, каза неврологът Филис Зее, директор на програмата за нарушения на съня в Северозападния университет в Чикаго. Проучванията вече са потввърдили връзката между проблемите с отделянето на мелатонин с разстройства на настроението, диабет и проблеми със съня.

по темата: „Спането пред телевизор или РС води до депресия”

добавете коментар...

  1. Вальо

    Дано повече хора прочетат тази статия

Коментар