Управата на Амстердам ще преминава към Linux

Администрацията на Амстердам стана поредният потребител от публичния сектор на софтуер с отворен код. През тази година два отдела на градската управа ще оценяват възможностите на Linux върху десктоп системи, съобщава ZDNet.

Използването на отворен софтуер ще осигури по-добра обмяна на данни и съхранение на информация, без неприемливи финансови и логистични рискове, посочват от управата на Амстердам. Стратегията за отворен софтуер означава и по-голяма независимост от доставчиците, е друг аргумент за взетото решение.

Амстердам не възнамерява да спре да използва софтуера на Microsoft, но се очаква да вече да харчи по-малко за тясно фирмени продукти, според източници от администрацията на града.

Настоящият контракт на Амстердам с Microsoft изтича в края на 2008 година. Според плановете, тестовете на отворения софтуер трябва да приключат към средата на тази година. Ако те са успешни, към отворен софтуер ще пристъпят и други отдели на градската управа.

Освен Амстердам още девет града в Холандия тестват решения на базата на софтуер с отворен код. Сред тях са Айндховен, Грьонинген и Хага, а проектът се финансира от програма на холандското правителство.

Извън Холандия, управите на няколко големи европейски града също тестват Linux. Австрийската столица Виена изпълнява проект на базата на Red Hat, а Мюнхен въведе в част от администрацията Debian, като планира да мигрира 80% от своите РС към Linux до средата на 2009.

Кметството на Бирмингам обаче похарчи над половин милион лири в Linux тестове, преди да се откаже от проекта. Англичаните решиха, че им е по-евтино да ъпгрейдват системите си до Windows XP.

Коментар