Държавата следва модел 20:80 за хардуер:софтуер

Избрали сме модерен и конвертируем модел, заяви министър Николай Василев пред БТА във връзка с големите поръчки за електронно правителство. Проектите в тази област включват 20 на сто хардуер и 80 процента софтуер.
“Заедно те дават основната национална платформа, основният модул на електронното правителство у нас”, каза министърът на държавната администрация и административна реформа, визирайки интеграционната система на електронно правителство (ИСЕП).
Втората значима поръчка е за пилотна интеграционна система на електронна област (ПИСЕО). С този проект в областите Бургас, Стара Загора и Добрич ще бъдат свързани софтуерно и мрежово съответната областна администрация с всички общини и важни ведомства в областта.
Е-областите ще бъдат включени и към националната платформа. Проектът трябва да завърши през 2007 г. и ако бъде успешен, следващите години ще бъде мултиплициран в останалите 25 области. Това ще намали и разходите, тъй като репликирането на вече реализиран модел е по-евтино, поясни Николай Василев.
В няколко по-малки по обем проекти ще бъде предоставена на най-изостаналите общини периферна техника – принтери, скенери, копири, мултимедийни прожектори и други устройства, за да се въведе обслужване "на едно гише".
Големият договор с "Майкрософт" осигурява на администрацията легален начин за използване на последното поколение софтуер за години напред, припомня Николай Василев. Договорът дава възможност на държавните служители легално да използват програмните продукти и вкъщи.

Коментар