Intel обеща процесор с 1000 ядра

Intel може да създаде процесор с 1000 ядра, стъпвайки на съществуващия 48-ядрен едночипов компютър за облачни изчисления (SCC), разкрива представител на компанията пред tgdaily.com.

Новата архитектура позволява разработка на процесори със стотици до хиляда ядра. След този праг обаче броят на ядрата започва да влияе отрицателно на производителността.

В края на миналата година Intel показа прототип на процесор с 48 ядра. Според специалисти от компанията, производителността на едночиповия компютър за облачни изчисления е с 10-20 пъти по-висока от тази на процесорите Core.

Благодарение на нова технология за управление на енергопотреблението, всички 48 ядра изразходват сумарно не повече от 25 вата в режим на изчакване и 125 вата при максимално натоварване.

Коментари по темата: „Intel обеща процесор с 1000 ядра”

добавете коментар...

  1. Cool Threads

    Технологията която Sun измисли, след смъртта на фирмата придобива ново маркетингово измерение с помощта на маркетинга на интел.
    Очакваме АМД да ги последв с подобрен вариант, в който има копроцесор за хардуерно XML парсване, 2 години след което интел ще контрира с нови несъвместими инструкции за XML парсване с 2 пъти по-висока производителност и т.н. 🙂 ха-ха-ха
    @Валери: За програмистите им не се бой – отглежат се с милиони в Индия и Китай и за 100 долара на месец са готови да живеят вътре в компютъра.

  2. Валери

    Добре де, ще създадете и с 10000 хиляди ядра, може оптични и хибридни, но къде са ви програмистите и интерфейсите?

Коментар