Повече свобода за бизнеса поиска министър

За да прогресира икономиката и да бъде локомотив на обществото ни, трябва да бъде дадена максимална свобода на представителите на бизнеса да се саморегулират, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на форум на Световната банка, посветен на по-доброто регулиране.

През последните няколко месеца са направени значими стъпки в постигане на националната цел за намаляване на административната тежест и за въвеждане на електронното правителство, каза Трайков.

В МИЕТ се разработва методология за определяне на таксите, които се събират от административните органи, както и за изразходването им. Методологията ще отчита себестойността на услугата и ще отговори на въпроса за какво да се ползват надсъбраните такси – дали да отиват към бюджета или задължително да се вложат в увеличаване на капацитета и способността на администрацията да извършва услугите на още по-ниска цена, подчерта Трайков.

Според него, не трябва да се събират такси за отстраняване на нередности или за предоставяне на допълнителна информация. Таксите не могат се ползват за допълнително материално стимулиране на служителите в съответните административни органи. Това са основните принципи, които ще намерят място в промените на закона за ограничаване на административното регулиране, които бяха представени по време на форума.

За да поддържа конкурентоспособността на икономиката и благоприятна бизнес среда, България трябва да съсредоточи усилията си към намаляване на времето и разходите, необходими на компаниите да изпълнят определени регулации. Това е един от основните изводи в доклада на Световната банка „За по-добро регулиране", представен по време на форума.

В доклада се посочва, че докато в държави като Естония и Словакия компаниите отделят по-малко от 7% от времето си за изпълнение на различни регулации, в България този процент е 10.6.

по темата: „Повече свобода за бизнеса поиска министър”

добавете коментар...

  1. Инетко

    Нищо не разбрах. Говориме за бизнеса, изведнъж някви такси и харченето им от администрацията се намесиха и стана манджа.
    България е нужно не само да намали бюрократичните спънки за бизнеса но и за собствените си граждани. Как да стане – ми като вместо да прави всеки на маймуна като го разкарва по 15 гишета и го накара да плати в банковото гише такса 4 лева за превод от 5 лева 3 пъти, направи на едно място да се подават всички документации, служителите да си ги вкарат в електронните системи или вътрешната поща и тва е.
    Ма като знам каква корупция е, д-вата ще поръча на някоя фирма да изгради някаква софтуерна система и после от нашите пари ще им шитне 20 пъти по-голямо заплащане от нормалното за софтуера и хардуера …

Коментар