ЕК актуализира списъка със забранени авиокомпании

Европейската комисия актуализира списъка със забранените авиокомпании в Европейския съюз. Забранени са всички авиокомпании, сертифицирани в Афганистан, както и Mauritania Airways. Към списъка е добавена една авиокомпания от Киргизстан и една от Габон, докато девет казахстански авиокомпании са премахнати от списъка. За един превозвач от Гана са изменени експлоатационните ограничения, съобщи Комисията.

С тази актуализация забраната за дейност в ЕС за една афганистанска авиокомпания (Ariana Afghan Airlines) бе разширена, за да обхване всички авиокомпании, сертифицирани в Афганистан, тъй като бе установено неспазване на условията за безопасност в системата на страната за надзор на гражданската авиация и на някои превозвачи. Няколко държави-членки вече бяха взели решение на национално равнище за забрана на дейността на авиокомпанията Kam Air.

Поради продължаващите нередности при функционирането и поддръжката на авиокомпания Mauritania Airways, установени в хода на наземни инспекции, извършени в няколко държави-членки на ЕС, тази авиокомпания също е забранена. С тази актуализация мярката се прилага за всички въздушни превозвачи, сертифицирани в Мавритания. Това бе решено с оглед на недостатъците в системата за надзор на гражданската авиация, установени от ИКАО в рамките на „универсалния одит на надзора за безопасност“ на организацията.

Девет казахстански авиокомпании бяха извадени от списъка след получаване на информация от компетентните органи в Казахстан, че сертификатите за експлоатация на тези авиокомпании са отнети и те вече не извършват търговски дейности в областта на въздушния транспорт.

В допълнение, съществуващите експлоатационни ограничения, наложени на авиокомпанията от Гана (Airlift International), бяха частично премахнати в резултат на постигнатия напредък и на превозвача бе разрешено да възстанови дейността си в ЕС при строги условия, с един допълнителен самолет и при постоянен мониторинг на държавите-членки посредством наземни инспекции.

„Не можем да си позволим никакви компромиси по отношение на безопасността на въздухоплаването. Когато разполагаме с факти за въздушни превозвачи, които не спазват условията за безопасност, или когато регулаторните органи не изпълняват задължението си да налагат стандартите за безопасност, трябва да предприемем действия, за да гарантираме, че няма риск за безопасността“, заяви заместник-председателят на Комисията Сийм Калас, отговарящ за мобилността и транспорта.

Актуализираният европейски списък включва всички авиокомпании, сертифицирани в 19 държави, общо 276, които имат пълна забрана да осъществяват дейност в Европейския съюз.

Коментар