Sony се оглежда за нов президент

Sony започва да търси нов президент, съобщи Блумбърг, позовавайки се на осведомен източник от най-голямата японска корпорация за електроника. 

В момента президент на Sony е 68-годишният Хауърд Стрингър, който беше назначен на този пост през април миналата година на мястото на Риоджи Чубачи. Освен това Стрингър е и главен изпълнителен директор на компанията от 2005 година – длъжност, която той ще запази след избора на нов президент.
 
Стрингър постигна успехи начело на Sony, но управлението му се свързва и с някои неудчи. От неговото встъпване в компанията до днес акциите на Sony са поевтинели с 25%, два пъти повече, отколкото борсовия индекс Nikkei, който отчита акциите на 225 водещи японски компани, присъстващи на Токийската фондова борса.
 
Според анализатори, Стрингър е изпълнил основната си задача – да помогне на Sony да преживее кризата. Той оправда очакванията на инвеститорите, като активно съкращаваше щата на компанията. По данни на Блумбърг, по време на неговото управление от Sony са освободени 30 хиляди души. Към края на март тази година компанията е разполагала със 168 хиляди служители.
 
Стрингър обаче не успя да осигури ръст в бизнеса на Sony. Това се очаква да направи неговият наследник на президентския пост.

Коментар