Предлагат легализация на файловия обмен

Коалиция от няколко холандски обединения на деятели на изкуствата и местни организации за защита на правата на потребителите предлага на правителството официално да легализира файловия обмен на музика и филми.

Организациите в коалицията считат за необходимо да защитават свободата на потребителите в мрежата и да се борят за техните права, предава torrentfreak.com. Потребителите трябва да имат право свободно да обменят музикално и видео съдържание в интернет, се твърди в заявление на коалицията.

Авторите на инициативата предлагат да се легализира файловият обмен, като същевременно бъде въведен данък за възпроизвеждащите устройства от рода на DVD плейъри, телевизори и MP3 плейъри.

Предлага се легализирането да стане на два етапа. На първия – да се замени съществуващият данък върху празните носители, като CD и DVD, с данък върху устройствата, които могат да възпроизвеждат музика и филми. Средният данък да бъде 5 евро за едно устройство, предлагат авторите, а събраните пари да се разпределят равномерно между творците и други притежатели на авторски права.

На втория етап се предвижда замяна на данъка върху устройствата с общ данък върху интернет. Тази стъпка обаче трябва да се направи, според инициаторите, в по-далечно бъдеще, когато мрежите за файлов обмен станат още по-разпространени.

Предложението разглежда като незаконно комерсиалното нарушаване на авторски права, т.е. продажбата на пиратско съдържание на потребители. То не се отнася до други видове съдържание от рода на игри, книги и софтуер.

Коментар