Унинет иска обяснение от ICANN за .бг

Българският протест срещу отказа на ICANN да регистрира националния домейн на кирилица .бг набира скорост.

Мнозина потребители изпратиха писма до интернет регулатора с искане за право на обжалване, а сдружението Унинет се обърна официално към ICANN с молба да публикува мотивите си за отхвърляне на предложеното от България съчетание ".бг".

За да подготви обжалване, Унинет иска ICANN да публикува критериите на работния панел "DNS Stability", които са били приложени при оценката и последвалото отхвърляне на българската кандидатура, съобщи domainincite.com.

Сдружението настоява също интернет регулаторът да публикува решението от панела "DNS Stability", на базата на което е отхвърлено предложението ".бг".

Българското правителство възнамерява да оспори решението на ICANN, ако организацията позволи процес на обжалване в своята ускорена програма IDN ccTLD Fast Track.

В четвъртък Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията призова за експeртна подкрепа на българската кандидатура за национален домейн ".бг".

През май т.г. ICANN отхвърли предложението ".бг" с недостатъчно ясни мотиви. От интернет регулатора посочиха единствено, че съчетанието е "объркващо подобно на съществуващ TLD", като се предполага, че това е бразилският домейн .br.

по темата: „Унинет иска обяснение от ICANN за .бг”

добавете коментар...

  1. Blah

    А може и бъл 🙂

  2. Blah

    А защо не поискаме домейна да е бъ?
    Така няма да има объркване, а и е съвсем ясно коя е страната… 😉

Коментар