ЕК създаде свободно информационно хранилище

Европейската комисия обяви инфраструктура от свободно достъпни информационни хранилища OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe), която ще предостави на учените, бизнеса и гражданите свободен и безплатен достъп онлайн до финансираните от ЕС научно-изследователски материали.

По-специално OpenAIRE ще осигури достъп до резултатите на учените, получили финансиране по Седмата рамкова програма (7РП) и Европейския съвет за научни изследвания (ЕЦНИ), в областта на здравето, енергията, околната среда, информационните и комуникационните технологии, научно-изследователските инфраструктури, социалните науки, хуманитарните дисциплини и науката в обществото.

Това е важна стъпка към реализиране на пълен и свободен достъп до научно-изследователските материали, който би могъл например да позволи на страдащите от редки заболявания да се запознаят с последните постижения на медицината, а на учените – да получат актуална информация за новостите в тяхната област, посочиха от Европейската комисия.

Разгръщането на научно-изследователските и електронните инфраструктури, включително предназначените за оповестяване на научните резултати, е приоритет както на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа, така и на инициативата „Съюз за иновации“, тъй като по този начин се засилва европейската конкурентоспособност.

Всяка година в 25 000 научни списания и сборници от конференции в света се публикуват 2,5 млн. научни статии. Понастоящем едва 15-20% от тях се намират в общодостъпни информационни хранилища или списания. За останалите достъпът е платен – под формата на заплащане за прочитане на съответния материал или на платен абонамент за изданието.

OpenAIRE, финансираната от ЕС инфраструктура, чието начало бе обявено в университета в белгийския град Гент, би могла в крайна сметка да направи свободно достъпни всички научни материали и данни, изготвени от учените, получили финансиране по 7-мата рамкова програма за научни изследвания на ЕС (7РП), включително чрез Европейския център за научни изследвания (ЕЦНИ), както и други неща. От началото на 7РП през 2007 г. досега бяха финансирани 10 000 проекта.

Според условията на 7РП, за представяне на безвъзмездни средства, учените, получили финансиране в областта на здравето, енергията, околната среда, инфраструктурите на ИКТ и научните изследвания, социалните науки, хуманитарните дисциплини и науката в обществото, са задължени да депозират научните си публикации в общодостъпно информационно хранилище за постоянен свободен достъп от целия свят. Това са около 20% от всички финансирани по 7РП проекти.

Учените от останалите области също биха могли да решат да направят текстовете си публично достояние, като ги депозират в общодостъпното информационно хранилище.

Проектът би могъл да доведе и до нови начини за индексиране, анотиране, подреждане и свързване на научните резултати, както и до нови методи за автоматизирането на тези процеси, което от своя страна би могло да породи нови услуги в допълнение към предоставяната от OpenAIRE информационна инфраструктура.

Проектът разполага с помощен отдел в 27 европейски държави, състоящ се от експерти и портал с инструментариум в услуга на учените, които биха желали да предоставят достъп до статиите си онлайн.

Коментар