Потекоха дарения към WikiLeaks

Немската фондация „Вау Холанд” обяви, че ще дари 750 хиляди евро на WikiLeaks. Парите ще се изразходват за заплати на работещите в скандално известния сайт, съобщи Welt.de.

Твърди се, че именно този фонд финансира основно WikiLeaks и покрива всички необходими експлоатационни разходи за дейността на сайта. Вау Холанд е създаден от роднини и приятели на Херварт Холанд-Морица, който оглавява известната група хакери Chaos Computer Club.

Наскоро WikiLeaks публикува над 250 хиляди секретни документа с компрометираща информация за висши политически и военни кръгове. Изнесените данни станаха водеща тема в медийното пространство.

В отговор, Интерпол обяви за международно издирване създателя на сайта – Джулиан Асандж, обвинявайки го в изнасилване. Онлайн магазинът Amazon.com пък прекрати хостинг обслужването на WikiLeaks и направи сайта недостъпен за няколко часа.

В момента WikiLeaks се хоства на сървър на шведския доставчик Bahnhof. Местонахождението на Джулиан Асандж продължава да бъде неизвестно.

Коментар