Европейски проект за конкуренция на Google пред провал

В първия работен ден на 2007 г. от германското правителство потвърдиха своето решение да се оттеглят от многомилионния проект за изграждане на европейска машина за търсене в Интернет, която да съперничи на Google. Една от вероятните причини е противоречие с Франция относно основния дизайн на проекта, съобщава iht.com.
Участниците от френска страна в секретния проект, наречен Quaero, което на латински означава „Аз търся”, заявиха намерението си да продължат усилията за разработване на проекта, вероятно с финансиране от Европейския съюз. 
Съществуването на проекта за пръв път беше разкрито през април 2005 г. от президента на Франция Жак Ширак и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Той е замислен от двете държави като европейски конкурент на мегапопулярната американска търсачка Google.
Първоначално Германия и Франция обсъждаха планове за петгодишно финансиране на Quaero в размер на 1,3 до 2,6 млрд. евро, които да бъдат дадени от правителствата на двете държави, подпомогнати от големи компании като Thomson и France Télécom от западната страна на Рейн и Siemens и Deutsche Telekom от източната.
Но германското участие беше поставено под съмнение, след като Шрьодер загуби изборите през септември 2005 г. и ръководството на страната беше поето от коалиция начело с канцлера Ангела Меркел от Християндемократическата партия. Новото правителство никога не заяви публично подкрепата си за проекта. Според местната преса, решението за официално оттегляне от проекта е взето на съвещание, посветено на технологиите, на 21 декември 2006 г.

по темата: „Европейски проект за конкуренция на Google пред провал”

добавете коментар...

  1. ned

    ako e smisleno za6to nqkoq 4astna kompaniq ne go napravi

  2. попкорн

    германия се оттегли. а франция не, дали англия не стои зад франция?

Коментар