Китай ще произвежда вагони у нас

България и Китай се споразумяха днес в Пекин за сътрудничество в областта на жп транспорта. Меморандумът бе подписан от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и китайския министър на железниците Лиу Джъдзюн, преди откриването на Седмия световен конгрес за високоскоростни влакове.

Меморандумът очертава сферите на сътрудничество, визирайки транзита през България по евроазиатските транспортни коридори, модернизация на съществуващата жп инфраструктура, проучване в областта на железопътните технологии, в това число развитие на бърз и високоскоростен железопътен транспорт, както и обмен на експерти, съобщи МТИТС.

Обсъдени са и конкретни действия за реализиране на заложените цели в меморандума. Договорено е изпращане на експертна група от Китай, която да проучи на място възможностите за съвместно производство на вагони и локомотиви в България при спазване на стандартите и технологичните изисквания на ЕС, както и потенциала за сътрудничество в областта на високоскоростните влакове в перспектива.

Министър Цветков проведе работна среща и с министъра на транспорта на Китай Ли Шенлин, с когото договори създаване на контактна експертна група, която да очертае сферите и конкретните теми на двустранното сътрудничество в областта на морския, речния и въздушния транспорт.

Коментар