Ресурс от Черно море ще осигури еко храни

Налице е технологичен пробив в областта на биоземеделието за създаване на екологично чисти и безопасни храни на базата на природни продукти от дъното на Черно море. Това е един от изводите на съвместния българско-украински  семинар „Нетрадиционни ресурси на дъното на Черно море и възможности за тяхното използване като комплексна суровина”, който се проведе в Международния дом на учените  “Фр.Жолио Кюри “ във Варна.

Досегашните изпитания показват, че ресурсите от дъното на Черно море могат да се използват в агробиоземеделието като естествени органогенно-минерални торове за рязко повишаване на добивите, съобщи БАН. Суровината е практически неограничена и са налице благоприятни икономически разчети за нейния добив и преработка.

Учените изучават геологията на органогенно-минералните утайки (сапропели) на дъното на морето. Целта сега е да се докаже безспорният приложен ефект от използване на тази нова минерална суровина и включването й в суровинния баланс на страната. Проектът се реализира в периода 2008-2010 г. и се финансира от фондовете „Научни изследвания” на България и Украйна.

Ресурсът може да се използва също в областта на медицината, строителството, информационните технологии, нанотехнологиите и други области. Технологичното усвояване на минералите е и в унисон с политиката на Европейския съюз за използване на алтернативни  и органични суровини за мелиорация на почвите.

Работната българско-украинска среща завърши с изработване на антикризисен документ, представен на Министерски съвет, в който се изтъква, че реализацията на проекта ще доведе до създаване на нов вид стопанска дейност, свързана с експлоатацията на морски агробиологични ресурси.

Коментар