Иззети са компютри от производствена фирма

Служители от икономическа полиция при ОД на МВР – Пловдив иззеха пет компютъра от офиса на фирма „Б.-К.” ООД в село Труд, занимаваща се с производство на електрическа апаратура и съоръжения, съобщиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС, BSA). При специализираната проверка е установено, че на компютрите са инсталирани нелицензирани копия на програми, правата върху които се притежават от компании членки на СИБС.

Компютърните конфигурации са иззети като доказателство по образуваното досъдебно наказателно производство по чл. 172а от Наказателния кодекс.

Това е поредна проверка за ограничаване използването на нелицензиран софтуер от страна на търговските субекти в страната и част от продължаващата вече няколко години инициатива на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”.

Инициативата цели да повиши информираността на местния бизнес относно ползите от въвеждане на система за ефективно управление на софтуерните активи и ограничаване на рисковете от използване на нелицензирани компютърни програми.

В рамките на отделните етапи на инициативата на Сдружението десетки компании на територията на страната биват адресати на писма, съдържащи информация относно предимствата от провеждането на устойчива фирмена политика за управление на придобитите и използвани от тях софтуерни продукти.

Коментар