НСИ вече ще дава статистика и за ВЕИ

НСИ откри на интернет страницата си две нови подрубрики – „Възобновяеми енергийни източници” и „Структурни индикатори в енергетиката” – към тематичната рубрика „Енергетика”.

В тях ще се публикува актуална статистическа информация за: електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници; енергийната интензивност на икономиката; дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в брутното крайно потребление, както и за енергийните баланси на ВЕИ, представящи данни за ресурсите, преобразуването и крайното потребление на енергия от възобновяеми източници.

На страницата са налични актуални данни за възобновяемите енергийни източници за 2009 г. Делът на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия е около 10% в момента.

Проектозаконът за енергията от ВЕИ ще влезе в Министерския съвет до две седмици, съобщи вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на пресконференция във Велико Търново. По негови думи, ВЕИ технологиите поевтиняват и ще бъдат конкурентни на конвенционалните в близките 15 години.

Националната ни цел е достигане на 16% дял на ВЕИ в крайното брутно потребление на енергия. Това ще стане чрез мерки за насърчаване на производството на такава енергия и при отчитане на въздействието от подобряване на енергийната ефективност и въвеждане на енергоефективни технологии.

Коментар