Формира се обединение на дигиталната индустрия

Няколко организации от сферата на интернет създадоха неформално обединение на дигиталната индустрия. Webit Ambassadors за Централна и Източна Европа, Българската Асоциация на Рекламодателите, Националният съвет по саморегулация, Българската уеб асоциация, Интерактив Асосиейшън България и фондация БГ Сайт подписаха меморандум за сътрудничество.

Обединението си поставя няколко цели:

– да представлява българския дигитален бизнес пред държавните, европейски и световни институции;

– да разработва общи становища, свързани с развитието и позицията на българския дигитален пазар;

– да защитава интересите, както на българския дигитален бизнес, така и на потребителите на дигитални услуги и продукти в България;

– да информира всички заинтересовани страни и обществото като цяло за промените и развитието на българския дигитален пазар.

„С тази стъпка се поставя едно ново начало в развитието на индустрията в България. Промените, които интерент и мобилните технологии налагат в живота ни, в начина по който се прави бизнес, маркетинг и реклама, следва да намират своето отражение в регулаторните механизми и законодателството с цел развитие на индустрията и защита на правата на потребителите”, каза Пламен Русев, член на почетния борд на Webit Ambassadors.

Неформалното обединение ще изготви предложения за имплементиране на европейската директива за личните данни в частта й, касаеща ползването на интернет, ще работи също по EU директивата за онлайн рекламата, касаеща поведенческото таргетиране, както и за съгласуване на етични стандарти за саморегулация на индустрията в полза на потребителите, добави Русев.

"Тези промени и предизвикателства не са характерни само за България. Пред всички държави от Европа днес стоят едни и същи казуси за решаване и в този смисъл една обединена индустрия в България е категорична предпоставка за ползотворен диалог, както с изпълнителната и законодателна власт, така и с представители на потребителските организации", каза Дора Василева, председател на Българската уеб асоциация.

Вчера бе проведена и първата среща между неформалното обединение на дигиталната индустрия, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. На нея интернет индустрията представи своята обединена позиция и готовност да работи съвместно с държавната администрация за намиране на най-добри регулаторни решения на предизвикателствата на дигиталната среда в полза на потребителите и индустрията в страната.

Коментар