Познат нетбук или изкусителен таблет?

Че идат празниците, идат, че ще се пазаруват подаръци, ще се пазаруват, и че вече има всевъзможни джаджи на пазара също е факт – заедно с неизбежното объркване, което това разнообразие предизвиква. Тук се концентрираме основно върху нетбуците и таблетите. Те всички предлагат удобството на нещо леко и много портативно. Какво да изберем?

Обикновено нетбукът е с размер наполовина на традиционния лаптоп, има 7-12 инчов екран, истинска физическа клавиатура. Таблетът също е с компактен размер и диагонал на екрана, но няма физическа клавиатура, а вместо това се използва сензорен екран и устройството е монолитно.

Ако погледнем между нетбуците и таблетите, за нетбуците има ясен пазар. Те са налице от няколко години. Малки и леки са, с тегло най-често под 1 кг, действително удобни за носене навсякъде. Те нямат оптични устройства, каквито има в традиционните лаптопи. Макар че имат пълноценна физическа клавиатура, тя не е с пълен размер, което може да бъде малко неудобно, особено за възрастен човек с едри пръсти или такъв, който пише много и бързо.

С цена от няколкостотин лева нетбукът е добро решение за нискобюджетен компютър за някого, който не може да си позволи нещо по-голямо. Другият най-удачен вариант е това да е втори компютър за човек, който вече притежава един пълноценен, голям, в общия случай – настолен компютър. Нетбукът в случая е идеалното решение за уеб сърфиране, преглеждане на Facebook и свършване на някои леки офис задачи в условията на пълна мобилност.

Asus Eee PC е първият нетбук, който впоследствие еволюира в модели с различни цени и възможности, така че производителят Asus има доказан опит в областта и като цяло много прилична репутация. В търговската мрежа изобилстват и модели от други производители, като Acer Aspire, Lenovo IdeaPad, HP Mini… На практика изборът е много голям, като един от основните критерии е големината на екрана.

Някъде в бъдещето, може би през следващия коледно-новогодишен празничен период таблеткомпютрите ще бъдат истински алтернативи на по-големите си преносими събратя, но засега пазарът на таблетите все още е мътна вода. Затова нахвърлянето върху тези най-нови модни джаджи не трябва да е неосъзнато
– подобни устройства имат своите иновативни предимства, но и ограничения спрямо класическия мобилен компютър.
Със сигурност обаче тези устройства са идеални за маниаците, приключенски настроените и крайно любопитните. Изборът вече е достатъчно голям.

Apple е пионер в таблетите, чисто хронологично, като представи своя iPad през април 2010 г. Това беше първото предложение на масовия пазар за таблети. Цените му у нас са четирицифрени, започвайки от около 1200 лева и продължавайки нагоре. За формирането на сумата значение имат размерът на пространството за съхранение на данни, наличието на 3G свързаност и др. Това е таблет с голям екран, 10-инчов, тегло от 680 грама, 10-часова батерия, както и множество приложения, достъпни от AppStore. Има си и недостатъци – няма камера, няма microUSB порт, слот за карта памет, нито HDMI изход. За човек, който никога не е използвал продукти на Apple, най-неприятната страна е това, че всичкият софтуер си е специфичен и уникален само за Apple iPad.

Другият важен момент е, че скоро се очаква следващата версия, в която ще са отстранени много от недостатъците на първия модел. Навярно версия 2 ще се появи през април 2011 г. Дали си струва да се закупи iPad днес, като се има предвид, че новата версия ще бъде достъпна само след няколко месеца?

Galaxy Tab от Samsung е друго отлично предложение на пазара. Мнозина го считат за напълно съпоставим и дори по-добър от пионера iPad от гледна точка и на дизайн, и на функционалности. Цените в момента са четирицифрени, в различните магазини може да се намери срещу 1400 до над 1500 лева.

Подобно на iPad, „галактиката“ има процесор на 1 GHz, но разполага с два пъти повече RAM памет – 512 MB. Екранът е 7-инчов, 1024 на 600 пиксела. Таблетът е способен да осигури 7 часа постоянно гледане на видео и, за разлика от iPad, който е лишен от камери, Galaxy има цели две – задна камера 3.2 MP с LED светкавица и предна за видео разговори, която е 1.3 MP. Отново превъзхождайки iPad, Galaxy Tab има повече възможности за свързаност, вкл. Bluetooth, microSD слот, USB, изход слушалки. Поддържа и Wi-Fi, и 3G, и тежи едва 380 г., с което си остава най-лекият таблет на пазара.

По отношение на софтуера Galaxy Tab залага на Android, като разработчикът Google осигурява над 70 000 приложения за нея.

Друга алтернатива на пазара на таблети е Dell Streak – също таблет, който използва операционна система Android. Цените на тези модели може и да се окажат трицифрени, т.е. по-ниски, но пак гравитират около 1000 лева. Отличителен тук е малкият за типичен таблет дисплей – 5 инча, т.е. 12,7 см. Камерата пък е 5-мегапикселова, с двойна LED светкавица. Поддържа WI-Fi и 3G, а има и вграден GPS.

Много се говори и за таблета BlackBerry PlayBook, но засега у нас е трудно човек да се сдобие с него. Има и множество по-малки, мини-таблетчета, които могат да се намерят. Повечето са базирани на Android операционна система, но компаниите-производители не са чак толкова утвърдени имена на пазара на технологии, така че човек трябва да има едно наум, четейки убедителните им технически описания.

по темата: „Познат нетбук или изкусителен таблет?”

добавете коментар...

  1. Николай

    http://www.vkamobi.com/computers/tablet-pc/?zenid=553vd6hvb7i8uvtpndcvn99q35
    Има и евтини варианти – оригинални китайски марки.

  2. Boris

    Ще наблегна на този продукт -> Asus Eee Pad EP121. Иначе всеки сам си преценява за какво ще го ползва и какво да си вземе. Предложения много, избор веднъж(на няколко години).

  3. Към отворковците по-долу

    Таблетите са хит и станаха реално голям пазар, откакто Епъл пусна айпад. Не случайно всички други производители се насочиха към този пазар с подобни устройства. Имаше и преди това таблети, но това бяха скъпи устройства за професионална употреба. Епъл революционизира пазара с достъпно устройство за масовия пазар. Не са открили топлата вода, но направиха продукт, който създаде огромен нов пазар, по същия начин, по който Asus въведе нетбуците – направи ги евтини за масите. И преди Eee PC имаше подобни малки компютри, които не бяха по джоба на всеки. Това е положението, затова и Епъл, и Asus са пионери – наложиха нов клас продукти и увлякоха цялата индустрия след себе си.

  4. Pe6u

    http://en.wikipedia.org/wiki/Tablet_personal_computer
    Ей ви да се образовате, надявам се поне английски да разбирате, защото от технологии определено не разбирате.

  5. Go6u

    *****************Апъл не са пионери при таблетите, АКО бяхте питали google щяхте да видите, че таблети има много отдавна. ****************** Бихте ли обяснили как 5` е ОГРОМЕН дисплей за таблет?! 5` е огромен дисплей за телефон, за таблет е минимална.

Коментар