Расте отдаването на ИТ специалисти

Отдаването под наем и лизингът на ИТ специалисти стават все по-популярни практики в бизнеса, за сметка на твърдите щатни заплати и бонуси. Същевременно новите работни места са се увеличили съвсем незначително, съобщи eweek.com.

По статистически данни за заетостта в САЩ, през изтеклата година е имало слабо увеличение на работните места в областите на системния дизайн и ИТ услугите. Но този ръст не е могъл да компенсира проблемите с многото съкратени служители и да осигури нови работни места на випускниците, които сега стъпват на ИТ пазара.

Още по темата          

През ноември работни места са получили между 4,4 и 4,8 хиляди технически специалисти, което е голямо отстъпление спрямо октомври, когато са били наети нови 12 хиляди служители. През март пък са съкратени 6,8 хиляди души.

Техническите директори назначават на работа ключови сътрудници в много области, но търсенето на щатни служители извън сектора на услугите така и не достига динамиката, която очакваха много анализатори, коментират от Foote Partners.

През 2011 година ситуацията няма да се промени особено. Най-много работа ще има за контракторите, консултантите и доставчиците на управляеми услуги.

Наблюдава се особено високо търсене на квалифицирани специалисти с бизнес и аналитически умения, отбелязва Janco Associates. ИТ директорите признават, че им е трудно да намерят такива професионалисти и, че не могат да си позволят да им платят достойно. Това е знак за задържане на заплатите, което е основен проблем за много компании.

Тъй като ръстът на ИТ заетостта е много слаб, практически няма места за новите випускници на компютърните факултети и сегашните безработни ИТ специалисти, отбелязват анализаторите. Освен това, аутсорсингът е елиминирал много длъжности от начално ниво, които тези специалисти биха могли да заемат.
 

Коментар