Елха от рециклирани бутилки огрява Хайфа

Опустошителните пожари, които изгориха 5 000 хектара гори, не попречиха на Хайфа – третият по големина град в Израел – да се радва на огромна коледна елха в центъра на града. Интересното при нея е, че дървото е направена изцяло от рециклирани пластмасови бутилки – 5 480 броя, съобщи GreenTech.bg.

Празничният проект е планиран от израелския дизайнер Хадас Ицкович и баща му, художникът Ърнест Ицкович. Замислен е още преди големите пожари. Освен екологичното и социалното послание сега той ще напомня и за 5-те милиона дървета, загубени в огъня.

Бутилките за направата на елхата са събрани от местните жители – от „хора от Хайфа, всякакви хора – евреи, мюсюлмани и християни“, казва Хадас Ицкович. Благодарение на техния ентусиазъм и с подкрепата на местната община, елхата станала факт. 12-метровото „дърво“ е осветено от енергийно ефективни LED светлини и е прикрепено от други парчета рециклирана пластмаса.

“Това дърво, което е направено от рециклирани бутилки, показва, че ние можем да живеем в хармония с околната среда”, коментира Ярон Опенхайм, жител на Хайфа.

Коментари по темата: „Елха от рециклирани бутилки огрява Хайфа”

добавете коментар...

  1. Blah

    Хайва = Хайфа?
    Оправете си заглавието!

    И…весела Коледа! 🙂

Коментар