Сирма Груп участва в европейска инициатива NESSI

Сирма Груп стана единствената българска фирма, участник в инициативата NESSI (Networked European Software and Services Initiative – www.nessi-europe.eu ), съобщиха от компанията. От страна на науката България се представя от Центъра за информационни технологии към СУ “Климент Охридски”.
NESSI е една от т.нар. Европейски технологични платформи (ЕТП), които имат за цел да трансформират Европа в икономика, базирана на знания. Eдна от основните теми в инициативата са семантични уеб услуги (Semantic Web Services), а Лаборатория Онтотекст на Сирма Груп e водещ производител на софтуер в тази област.
Сирма Груп се включи във всички три етапа от дейността на ЕТП. На първия участниците изготвят обща визия как трябва да се развива съответният сектор. При втория етап се формулира стратегически изследователски план, а при третия – планът се прилага на практика, като се мобилизират максимално човешки и финансови ресурси.
ЕТП е един от механизмите, чрез които представителите на бизнеса, научните среди, администрацията и политиката работят заедно за постигане на заложените стратегически цели – икономически растеж в Европа, конкурентоспособност и устойчиво развитие на основата на най-модерните технологични постижения.
Основатели на NESSI са всички големи европейски ИКТ компании и изследователски центрове, сред които Alcatel, British Telecom, HP, IBM, Nokia, SAP, Siemens и др. NESSI ще работи за постигане на целта си чрез масивни инвестиции в ИКТ научни изследвания и иновативни разработки, финансирани, както от самите компании, така и чрез Седмата рамкова програма на ЕС (FP7).
Лаборатория Онтотекст на Сирма Груп е най-успешният български участник в европейски изследователски програми и в частност Шеста рамкова програма (FP6), уточниха от компанията. Онтотекст си партнира с голяма част от основателите на NESSI по проекти, свързани с изследвания и практически приложения в области като телекомуникации, управление на бизнес процеси, медии и реклама, електронно правителство и др.

Коментар