Възможна е преносимост и през 2007, според М-Тел

Мобилтел ще подпише процедурата за преносимост на номерата, след като бъдат отстранени някои предписания, които ще доведат до проблеми за клиентите. В противен случай ще се стигне до множество грешки и дискредитиране на тази възможност, което няма да насърчи потребителите да се възползват от нея, стана ясно днес на пресконференция на мобилния оператор.
Вчера, останалите два мобилни оператора – Globul и vivatel подписаха приетата на 22 декември 2006 г. от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) процедура за преносимост на номерата в мобилните мрежи.
“В момента съществува очевидна законова празнота, която ще бъде запълнена до края на януари след приемането на Закона за електронните съобщения. Дотогава регулаторът няма ясни правомощия да издава задължителни разпоредби”, заявиха от Мобилтел.
Операторът е категорично против темата за преносимостта на номерата да се използва за популистки и медийни цели, без да се отчита реалната сериозност на проблема. “Вместо това, нашите конкуренти се опитват да подлагат на натиск регулатора за вземането на прибързани решения, понякога в рамките на 24 часа. Единственият член, касаещ преносимостта на номерата в сега действащият закон упоменава, че задължение на всеки оператор поотделно е да осигури преносимостта”, посочват от Мобилтел.
“Процедурата по въвеждане на преносимостта е изключително сложна – тя налага промени в 23 работещи процеси и 12 технологични системи, както и въвеждането на четири абсолютно нови технологични процеса. Това на практика означава да бъде изцяло променена технологичната логика на всички услуги, предлагани от операторите. Този процес е отнел средно 29 месеца в страните, където вече е въведена преносимостта. Средното закъснение от предписаните срокове е около 9 месеца и никоя от страните не е понесла каквито и да било санкции за това. От услугата се възползват между 2 и 5% от клиентите, като за първите две години от въвеждането процентът варира между 1 и 2%. Същевременно средно в Европа – от около 20% от потребителите, които сменят оператора, едва 2% използват възможността да запазят номера си”, добавиха от Мобилтел.
Опeраторът изрази ясно становище, че преносимост на номерата трябва да има. “Ако законът бъде приет до февруари, е напълно възможно преносимостта да бъде въведена, като се спазят всички професионални стандарти, още в рамките на 2007 г. От Мобилтел подчертаха, че досега са участвали на добра воля в преговорите с другите два оператора

Коментар