Ръст в индекса на промишленото производство

Индексът на промишленото производство през ноември 2010 година, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.3%, в сравнение с октомври, съобщи Националният статистически институт.

През ноември календарно изгладеният индекс на промишленото производство е нараснал с 5.6% спрямо съответния месец на 2009 година.

Промишленото производство в добивната промишленост нараства с 6.2% спрямо предходния месец, в преработващата промишленост – с 2.2%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление от 10.2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 25.5%, производството на химични продукти – с 14.2%, производството на напитки – с 10.6%, производството на лекарствени вещества и продукти – със 7.4%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 5.4%.

Спад е регистриран при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 12.5%, производството на основни метали – с 10.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 9.9%.

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост – с 11.3%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава намаление със 7.4%, а в добивната промишленост – с 0.7%.

Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти – 16.3%, в производството на продукти за междинно потребление – 8.4%, а в производството на енергийни продукти е отчетено намаление – 0.2%.

Коментар