Соларна кола чупи световен рекорд

Кола, проектирана и построена от студенти в Университета на Нов Южен Уелс, счупи световния рекорд за скорост на соларно-захранван автомобил, надминавайки 88 км./ч. Тази скорост е значително по-висока от предишната официално регистрирана – 79км/ч, предаде GreenTech.bg.

Постижението е от значение за автомобили, задвижвани само от силициеви соларни клетки, отбелязват експериментаторите. Конкретният модел, наречен “Айви”, обикновено използва своите клетки, за да захранва 25-килограмовата батерия на колата, но за целта на експеримента батерията е била отстранена.

“Счупихме рекорда в 10,32 тази сутрин, – похвали се заяви ръководителят на проекта Даниел Фридман. – Представителите на “Гинес” бяха налице, така че всичко е официално. Дори си получихме сертификата”.

Часът е от значение, защото всъщност екипът на Фридман очаквал колата да постигне най-добрата си скорост чак по пладне. „Очаквахме да постигнем максимална скорост по обяд. Фактът, че счупихме рекорда толкова рано, е голямо постижение“.

„Надяваме се, че новината ще стимулира много по-голям интерес към слънчевата енергия и ще провокира дебат за технологиите за възобновяема енергия”, казват още експериментаторите.

„Айви“ е проектирана и построена от студентите от УНЮУ. Макар че традиционно те са и водачи на превозното средство от въглеродни влакна, този път професионалните пилоти Бартън Мауер и Крейг Дейвис от производителя на електрическата спортна кола Tesla са шофирали „Айви“.

Според Мауер, колата се е справила добре – „макар че изправих косите на целия отбор, когато я изправих на две колела“, шегува се пилотът.

Коментар