Възход на бизнеса с ИТ услуги на европейския пазар

Европейският пазар за технологични услуги е във възход, като приходите на първите 11 доставчици в сегмента ще достигнат 2 милиарда евро през 2006 година. Това твърди анализът на Pierre Audoin Consultants (PAC).
С най-голям принос за растежа са аутсорсингът и възкръсването на традиционните ИТ услуги. Компанията с най-голям оборот през изтеклата година е Logica CMG, която отчита ръст от 39% за първите шест месеца на годината, благодарение и на покупката на френската доставчик на услуги Unilog.
Capgemini е на второ място с 13% ръст в приходите за първите 9 месеца на 2006 г., като най-голям принос за това има аутсорсинг бизнеса на компанията. Според PAC, в момента аутсорсингът е нормален компонент от всяка ИТ стратегия. Ръстът на приходите от услуги в тази област е между 5 и 10% в Европа.
Capgemini, в частност, отбеляза най-голям прогрес в аутсорсинга, след като закупи американската компания Kanbay International за $1,25 милиарда и разшири бизнеса си в Индия.
Друг ключов фактор в бизнеса с ИТ услуги са традиционните пазари на консултиране и софтуерните имплементации, като базираните на услуги архитектури (SOA – Service-Oriented Architecture) и системите за управление на връзките с клиенти (CRM) играят основна роля.
PAC отчита и нарастващото влияние на ИТ разработките за индустриални приложения, вкл. за автомобилната индустрия и самолетите.
В списъка Топ 11 на консултантската компания влизат още IBM, HP, Accenture, Fujitsu Services и др.

по темата: „Възход на бизнеса с ИТ услуги на европейския пазар”

добавете коментар...

  1. Syglasen

    Да, така е. Грешка е станала в бързината

  2. Korektor

    софтуерно-ориентираните архитектури (SOA) е безмислица. SOA е абревиатура на Service- Oriented Architecture.

Коментар