Айзък Азимов бил наясно с глобалното затопляне

Айзък Азимов, един от най-великите писатели на научна фантастика, е говорил красноречиво за изменението на климата още през 1977 г. – доста по-убедително в сравнение с повечето хора днес, пише GreenTech.bg.

Видео, публикувано в YouTube, представя реч на знаменития учен от 1989 година, в която той отговаря на въпрос за най-значимото събитие на въпросната година. “Това, че мнозина заговориха за глобалното затопляне след изключително горещото лято”, казва професорът и подчертава, че той самият от над 20 години говори в общественото пространство за този проблем.

Обяснението на Азимов за това как се случва глобалното затопляне е семпло, разбираемо и понятно за всеки слушател. Може да се каже, че Азимов е свършил чудесна работа по обсъждане и обясняване на причините и заплахите, свързани с климатичните промени – още през 1977 година. Ако само беше успял и да накара хората да се тревожат за промяната на климата толкова страстно, колкото си представят свят с говорещи роботи…

Романите на Азимов продължават да вълнуват, вдъхновяват и формират популярната култура и до днес. Той също така е професор по биохимия в Бостънския университет и плодовит автор на много сполучливи книги за популярна наука.

Коментар