Човек срещу машина в играта Jeopardy!

Световните шампиони Брад Рътър и Кен Дженингс ще мерят сили с компютърната система IBM Watson в играта Jeopardy! Благотворителното състезание започва на 14 февруари, съобщи IBM.

Двата мача в първото си по рода състезание ще бъдат излъчвани в три последователни дни. Голямата награда за победителя е $1 млн., второто място носи $300 000, а третото – $200 000. Рътър и Дженингс ще дарят 50% от своята печалба за благотворителност, а IBM ще дари цялата си печалба.

Компютърната система Watson, кръстена на основателя на IBM Томас Джей Уотсън, е разработена от учени на Синия гигант. Те са имали задача да създадат компютърна система, която да се конкурира със способността на човека да отговаря на въпроси, зададени на стандартен език, бързо, точно и без колебание.

Форматът Jeopardy! предоставя максимално предизвикателство, защото ключовете към разгадаване на тази игра включват анализ на сложни значения, ирония, загадки и други езикови задачи.

Jeopardy! е носител на 28 награди Еми от създаването си през 1984 г. Телевизионната игра е записана в книгата за рекорди на Гинес за най-голям брой награди. Аудиторията й надвишава 9 милиона.

Коментар