MP3 плеър заглушава зъболекарската машинка

Едва ли има човек, който да обича да ходи на зъблекар. Дентофобията – страх от зъболекари и стоматологична помощ – е една от най-разпространените фобии, а високочестотното, “тънко” пищене на зъболекарската машинка е онова, от което ни побиват тръпки и предизвиква най-голяма тревожност на прага на зъболекарския кабинет.

 

Скоро обаче вероятно ще можем да се отървем от този ужас и да седим в зъболекарския стол приятно отпуснати, слушайки си музика на любимия MP3 плейър и без да чуваме гадното пищене. Това може да стане благодарение на шумозаглушаващо устройство, разработено от Kings College в Лондон съвместно с Brunel University и университета London South Bank.

Прототипното устройство работи подобно на шумозаглушаващите слушалки. То съдържа микрофон и чип, който анализира входящите звукови вълни и произвежда “обърнати” вълни, с които неутрализира нежелания шум.

Проектиран да се справя с високата честота на зъболекарската машинка, този уред също така използва адаптивно филтриране, при което електронните филтри хващат и елимират дадени звуци независимо от промяната на честотата в процеса на работа на машинката.

Пациентите могат да включат устройството в MP3 плейъра си или мобилния си телефон, а след това да включат слушалките си в устройството. Така те ще слушат Metallica, Моцарт или която и да е друга любима музика, вместо машинката и уредите за изсмукване. В същото време пациентите ще са в състояние да разговарят със зъболекаря и сестрата.

Проф. Брайън Милър от денталния институт при Kings College е бил вдъхновен от производителя на автомобили Lotus, който е разработил система, отстраняваща неприятния шум по пътищата, позволявайки на шофьора все пак да чува сирените и другите важни пътни сигнали. Милър е прекарал 10 години в работа с инженерите от Brunel University и London South Bank University, за да създаде сегашния си прототип. В момента колежът търси инвеститор, който да помогне на устройството да стигне до пазара.

"Красотата на това приспособление е, че то ще бъде много ценово ефективно, – казва Милър. – Зъболекарите ще могат да си го купят и всеки пациент с MP3 плейър ще бъде в състояние да се възползва от него, без допълнително заплащане. Това, което ни трябва сега, е инвеститор за разработване на продукта, за да може уредът да достигне до най-много стоматологични кабинети. Това ще помогне на хората да преодолеят своя страх от посещението при стоматолога и да могат да се радват на небоходимите здравни грижи за устата си”, споделя Милър.

Коментар