Мистерия с изчезнал български блогър

Изследователят на зловреден софтуер и "Zero Day" блогър Данчо Данчев е изчезнал от август миналата година. „Имаме някои тревожни информации, че той може да е пострадал в родината си България”, съобщи популярният технологичен сайт ZDNet.com.

"Безмилостният към кибер престъпниците" Данчо е писал за последно в блога си на 11 септември, 2010 г. Редакцията на ZDNet е направила множество безуспешни опити да установи контакт с него. На телефонните му номера отговаря гласова поща на български език, безуспешни са и опитите за свързване по електронна поща.

 
Данчо Данчев изчезна от уеб пространството през септември 2010 г. Мистериозни източници твърдят, че той е в беда, а според Дневник – в психиатрична клиника  

В последните месеци от ZDNet са се свързвали и с правителствения център за ИТ сигурност (CERT), за да научат нещо повече за изчезването на Данчо Данчев. Засега обаче никой не може да разбере какво се е случило с него.

През декември в редакцията на ZDNet е пристигнало мистериозно съобщение от български източник, в което се твърди, че той е жив, но е в сериозна беда и няма достъп до компютър и телефон.

Съвсем наскоро, доверен член от общността на изследователите на зловреден софтуер се е обърнал към редакцията, за да съобщи, че на 9 септември 2010 г. е получил тревожно писмо от Данчо, в което той твърди, че преследван в България.

Към писмото са прикачени снимки от банята в апартамента на Данчо Данчев, в които се виждат монтирани устройства, за които той явно подозира, че са подслушващи.

Данчев смята, че властите у нас се опитват да накърнят неговата репутация, заради прозападните му възгледи и факта, че аташето на ФБР у нас го е препоръчал за експерт в българския CERT.

В опит да помогне за изясняване на случая, ZDNet приканва всички, които знаят нещо за местонахождението на Данчо Данчев, да се свържат с редакцията.

Междувременно, електронното издание на Дневник съобщи днес, че от 11 декември Данчо Данчев е настанен в психиатрична клиника. Не се уточнява коя е клиниката, но информацията е потвърдена от два източника.

по темата: „Мистерия с изчезнал български блогър”

добавете коментар...

  1. Фен

    Държавна Психиатрична Болница Ловеч.
    Тука си е младежа.

Коментар