Интернет сдружение атакува БТК

Сдружението на независимите интернет доставчици (СНИД) се обяви против практиката на БТК да реже кабели на други оператори, положени в нейната подземна канална мрежа. СНИД изразява категоричната си позиция против всички действия по унищожаване мрежите на негови членове, предприемани както от физически лица, така и от техни конкуренти, „включително и от служители на Българската телекомуникационна компания (БТК)”.

„За съжаление, случаите в които представители на БТК унищожават далекосъобщителна инфраструктура на своите конкуренти зачестяват, което обаче е в пълен противовес с позицията на този оператор на пазара и с добрите европейски практики”, се казва в днешното изявление на сдружението, в което членуват около 20 компании.

От СНИД твърдят, че миналия понеделник (10 януари) е бил унищожен оптичен кабел на един от неговите членове, намиращ се в подземната канална мрежа на БТК в столичния квартал Люлин. В резултат на тези действия 2000 клиенти са останали без услуги.

Цените за ползване на каналната мрежа на БТК остават много високи, поради което операторите днес плащат повече за каналната мрежа, отколкото дори за международен интернет. Именно с това е свързан и проблемът с проникването на интернет услуги в много региони в страната, където бившият държавен монополист или въобще не предоставя интернет достъп, или пък той е с незадоволително качество, посочват от сдружението.

Поддържането на това статукво през последните години е и основната причина за липса на инвестиции за поддръжка и развитие на каналната мрежа на БТК и само пречи на въвеждането на иновации. Днес София е сред най-добре свързаните европейски столици само и единствено благодарение на алтернативните оператори, заявиха от СНИД.

Коментар