Нивото на спама се възстановява

След изненадващо затишие покрай новогодишните празници, спамът се завръща с пълна сила. По данни на Entensys и Commtouch, след 30-процентния спад на нежеланите съобщения през Q4‘2010 (на годишна база) се наблюдава 45-процентно увеличение през януари.

Още по темата:  
Къде е спамът, чудят се експертите  
Новогодишният спам учудващо е намалял  

Спамът е заемал 83% от обема на електронната поща през отчетния период, което е с 5% по-малко спрямо предходното тримесечие. Средно, на денонощие са се разпространявали около 142 млрд. нежелани имейли, докато през третото тримесечие този показател е бил 198 милиарда.

42% от целия обем на спама е на медицинска тематика. Най-много спам продължава да разпространява Индия.

Спамърите са започнали да обединяват стари и нови методи за разпространение на нежелани имейли, с цел да повишат рентабилността на своята дейност, сочи анализът. Така например, наблюдава се засилена активност в Twitter и в кеша на Google, възстановено е също използването на ASCII в спама.

В края на декември експертите по сигурност засякоха необяснимо намаление на спам активността. Три от най-големите бот мрежи почти престанаха да бълват нежелани имейли. Специалистите не можаха да дадат обяснение на явлението.

Коментар