Сателитен интернeт ще покрие целия свят

Канадската компания Microsat Systems Canada Inc (MSCI) обяви амбициозен проект за сателитен интернет. Тя ще пусне в орбита няколко десетки спътника, които ще осигурят пълно интернет покритие на Земята, съобщи CNET News.

Проектът CommStellation ще разчита на 84 нискоорбитални спътника в шест плоскости. Изграждането на мрежата ще започне през 2014 г. и по план трябва да приключи в рамките на една година.

Спътниците ще работят с 20 наземни станции, свързани към интернет по високоскоростни канали. Всеки спътник ще има пропускателна способност 12 гигабита в секунда и експлоатационен срок 10 години.

по темата: „Сателитен интернeт ще покрие целия свят”

добавете коментар...

  1. IVAN

    Това няма да конкурира LTE или Wi-Max – има огромни територии в които никой няма сметка да пусне нито Wi-max нито LTE нито нищо. Точно там хората ще могат да се възползват от сателитния интернет. Цената е друг въпрос…

  2. Валери

    Ако участват всички държави в проекта, цената ще е колкото на кабеларките, а и спътниците ще са повече и трафик ще има за всички, но къде ти това мислене. Гледа се преди всичко печалбата, което е много вредно за всички. Докато тотално не се промени мисленето на всеки един от нас, бая ще има да патим и скъпотията ще е за всички без изключение. Така масовизацията отпада и срока ще се удължи с години. В момента това представлява нашата цивилизация, която не е мръднала от стотици години в начина си на мислене и неговото прилагане за благото на всички на тази планета. Гледа се все още преди всичко само за себе си. Не се въвеждат световни стандарти в икономиката и производството, което води до преразход на материали, енергия, ресурси, да не говорим за неудобствата, които създават различните стандарти по света. Дано ЕС повлече крак в тази насока. Ще се спестят милиарди, които ще се вложат в екология и нови технологии за бързия прогрес на нашата цивилизация.

  3. jo_ghost

    До UnGhosty, да че ще го разделят е вярно, но аз мисля като Ghost, че скоростта няма да е досатъчна за всички потрбители, все пак говорим за покритие на цялата планета. Едвали ще стигне до обикновенния потребител и сигурно ще изисква оборудване като сателитна чиния, която от своя страна не е удобно да носиш със лаптопа/смартфона си. LTE има по-голям потенциал.

  4. UnGhosty

    До Ghost, да не би да повярва, че ще пуснат на всеки клиент по 12 Gb ще го делят и нацепят на по-малко с различни тарифи.

  5. Ghost

    12 Gb * 84 = 1008 Gb
    omg, по-добре да пуснат LTE или тестовия на 60 Ghz.
    Защото не само интернета ще е космически, но и цените ще са космически.

Коментар