Над 3 милиона лева за „зелени” работни места

Осигурени са на 3 милиона лева за разкриване на „зелени” работни места, в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2011 г., стана ясно днес на пресконференция в Министерството на труда и социалната политика.

Ще бъдат наети 2 100 лица, като е предвидено финансиране на трудовото им възнаграждение в размер на 240 лв. за период от шест месеца, възнаграждение за основен платен годишен отпуск и разходи за болнични, съобщиха на съвместна пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Първата процедура за субсидиране и разкриване на „зелени” работни места ще стартира през февруари тази година. Работодателите ще могат да получат информация от местните бюра по труда.

„Ще направим преглед за това как е минала мярката и през следващата година ще осигурим по-голямо финансиране, за да могат по-голям брой работодатели и безработни лица да се възползват от нея”, заяви министър Младенов.

Секторите, в които могат да се разкрият „зелени” работни места, са добивната промишленост, преработващата промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставянето на води, канализационните услуги, управлението на отпадъци и възстановяване, строителството, транспорта, административните и спомагателните дейности.

Дейностите, свързани със „зелени” работни места, се развиват поради изискванията на българското и европейското законодателство, поясни Нона Караджова. В зависимост от успеха на мярката е възможно за следващия програмен период да се обмислят специални мерки за ползването на европейските фондове за продължаване на този инструмент в подкрепа на „зелената” икономика.

по темата: „Над 3 милиона лева за „зелени” работни места”

добавете коментар...

  1. social

    240лв? На месец? Айде този гении който е измислил това да опита да живее с 240лв на месец! По-добре да наемат 4 пъти по-малко хора за по 1000 лв отколкото такава подигравка! И се съмнявам някой да се върже на това, даже и най изпадналия циганин ще откаже…

Коментар