Една пета от телефоните са „менте”

Всеки пети мобилен телефон, продаван на световния пазар, е несертифициран или „менте” на известна марка, твърди Nokia. През март миналата година най-големият производител на мобилни телефони в света коригира данните за пазарния си дял от 38% на 34% за 2009-та, именно поради разрастване на пазара на ментета.

По данни на ABI Research, през 2009 година в света са продадени 1,15 милиарда мобилни телефона. Фалшивите от тях се произвеждат основно в Китай, но също така в Латинска Америка и дори в някои европейски страни, твърдят от Nokia пред Ройтерс.

Според анализаторската агенция iSuppli, през миналата година в Китай са произведени 228 милиона броя неофициални телефони, а през 2011 година фабриките в страната ще генерират още 255 милиона подобни устройства.

Около 24 милиона от ментетата са продадени в Китай през миналата година. Основни пазари за този тип телефони са също Тайланд, Виетнам, Индонезия, Филипините и Пакистан.

iSuppli обаче прогнозира, че от 2012 година нататък пазарът на неофициални телефони в Китай ще започне да намалява, тъй като производството им ще стане неизгодно.

Данни на Гартнър също потвърждават твърденията на Nokia. Според анализаторската компания, през ноември 2010 година „сивите” мобилни апарати са имали 20% дял от общите доставки.

Коментар