Технологичната индустрия е трета по печалби в България

Производителността в технологичната индустрия в България е една от най-високите в страната, сочи първо по рода си проучване на агенция CBN – Pannoff, Stoytcheff and Co за периода 2000-2011 г.

Освен това секторът се очертава като трети по печалби в страната, твърди анализът, който включва реални пазарни данни за приходи, работни места, печалба, производителност и възнаграждения в 10 бизнес сегмента – компютърен хардуер, офис хардуер, телеком хардуер, компютърни услуги, софтуер, телекоми, телеком интегратори, интернет доставчици, магазини, глобални услуги по доставка (кол центрове).

Приходи

Технологичната индустрия е в Топ 5 икономически сектори по реализирани приходи в България за последните 10 години. Тя става милиардна през 2000 година и минава петте милиарда долара през 2008-а.

Най-сериозен дял в приходите на индустрията за периода има телеком секторът – около 57%, следван от бизнеса с компютърни услуги с 11%. Трета позиция с дял от 8% от приходите държи бизнесът с доставки на  компютърен хардуер.

Работни места

Технологичната индустрия осигурява между 1,5 и 2,0% от работните места от целия бизнес в България, твърди анализът на CBN. За десетгодишния период на изследването секторът е увеличил служителите си с над 5000, въпреки сериозните съкращения в телеком сегмента.

Дори и през кризисната 2009 година, политиката на работодателите от ИКТ бизнеса като цяло контрастира силно позитивно спрямо ситуацията с работната сила в страната. Най-много работни места в технологичния сектор има в телекомите – 35,0%, следвани от софтуерния бизнес с 18,5%, а на трета позиция са компютърните услуги с 10,7%. Най-малко служители са заети в бизнеса с доставка на хардуер.

Именно софтуерният сегмент има и най-голям ръст в сектора – от 6,9% работните места нарастват до 18,5% от индустрията. CBN обаче поставя под сериозно съмнение способността на технологичния бизнес да увеличи работните места през 2011 година.

Печалба

Технологичната индустрия се очертава като третата по печалби в България. Дори в първата година на кризата 2009 – печалбата в технологичните компании расте, отчита CBN.

С невероятния резултат от $520 млн. чиста печалба завършва ИКТ индустрията най-печелившата си година за последните десет – 2007-а, показват аналитичните данни от Business ranks & analytics Bulgaria. 66,1% от този резултат формират телекомите, но въпреки това делът им в общата печалба е спаднал с над 25% през посочената година, спрямо началото на изследвания период. Същата година банковият сектор завършва с $800,1 млн., а строителната индустрия – с $854.7 млн..

През 2008 спрямо 2000 година най-голям относителен ръст отбелязват печалбите в софтуерния бизнес, телеком интеграцията и компютърните услуги, а най-слаби са резултатите в ритейл сегмента, който е и последен в индустрията.

През следващата 2009-а – първата изцяло кризисна година – местата се разместват и пренареждат много сериозно, но и очаквано.

Приход на зает

Производителността в технологичната индустрия в България е една от най-високите в страната. Още през 2002 година приходът на зает в сектора минава $100 хил. годишно. През най-добрата година от изследваните от CBN над 500 технологични компании в страната – 2008-а, получената най-висока средна производителност в индустрията е 210,6 хил. долара годишно на зает.

„Шампионските” бизнеси по производителност в сектора са доставките на компютърен и комуникационен хардуер, а най-слаби са резултатите в кол центровете.

2009 година е първата от пет последователни години, в която производителността в технологичната индустрия намалява, но въпреки това спадът се очертава по-малък от предишния през 2004 г.

Възнаграждения

За първи път в историята на технологичния сектор в България годишните средни възнаграждения на зает за 10-те бизнес сегмента надхвърлят границата от 10 хил. евро ( около 15 хил. долара) през кризисната 2009 година. Резултатите за 2009 г. са получени на база изследване на 135 водещи технологични компании с 27 677 работни места в страната.

Дори през кризисната 2009 година работодателите в осем от 10-те технологични сегмента увеличават възнагражденията, като в 4 от тях ръстът е над 15% годишно.

CBN отбелязва като изненада факта, че възнагражденията в софтуерния бизнес се нареждат на второ място от 10-те сегмента, а  възнагражденията в сегмента на глобалните услуги по доставка, придобили популярност като кол центрове, остават извън Топ 5.

Прогнозата на агенцията за възнагражденията през 2011 година е, че в 9 от 10-те технологични бизнеси ще се достигне годишен ръст, но по-вероятно е той да стане факт едва през второто полугодие.

CBN подчертава, че картината за водещите технологични компании от едрия и среден бизнес се различава от тази при малките и микро фирми в сектора. Колко от тях практически са се оттеглили от бизнеса ще стане ясно в окончателното годишно проучване на агенцията за 2010 г.

по темата: „Технологичната индустрия е трета по печалби в България”

добавете коментар...

  1. MNSP

    Кой да чуе обаче… ИТ бранша е шанс който нито едно правителство не използва. Вместо БАН руини можеше да има хай-тек паркове. А вече и хората ги няма за да стане това. Уви!

  2. Stemo

    Абе тея вярват ли си 🙂 , на последно място сме

Коментар