Умeн дом играе ролята на здравно „СРС”

Изследователи от университета в Хертфордшир в Обединеното кралство представиха прототип на първата в света домашна система, проектирана да се учи от своите обитатели. Умният дом може да изпраща текстово съобщение, ако има проблем със сигурността, и дори да следи здравето на своите обитатели, съобщи GreenTech.bg.

Къщата включва множество функции за енергийна ефективност. В това отношение умният дом се самообучава на базата на навиците на своите обитатели, например следи кога те са склонни да включват и изключват светлините. Къщата обаче върви в комплект и с устройство, което може да бъде завързано на китката и съдържа различни сензори за измерване на показания като температура и пулс.

„Продължихме разработването й, като имахме предвид преди всичко възрастните хора, така че къщата може да изпраща сигнали, ако човек падне или се удари, – казва пред CNET News Йохан Сиау, старши преподавател в университетското училище по техника и технологии. – Това ни дава възможност да използваме платформата така, че да се добавят нови видове технологии“.

Сиау и екипът му работят съвместно с „Building Research Establishment“ във Великобритания за инсталиране на системата в демонстрационни домове за изпитание и проверка.

Оказва се обаче, че потребителите всъщност никак не са склонни да се радват на подобни иновации, разкриват коментарите в CNET. Реакциите варират от дискретна критика до остра сатира на това своеобразно „СРС” на здравето.

„Честно казано предпочитам къщите, които са много по-глупави. Ние сме постоянно обект на мониторинг, заснемане, следене с рентгенови апарати, сканиране…. Нямам нужда и къщата ми да се включва в това…“, коментира един от потребителите.

Друг е съвсем краен: „Значи, технически, те са изобретили хомицидната къща, чиято основна функция е да изчаква и планира евентуалната смърт на смирения човечец, който се намира в нея,… а има ли си месомелачка или поне крематориум, за да се разправи с трупа…?“

Коментари по темата: „Умeн дом играе ролята на здравно „СРС””

добавете коментар...

  1. Im sorry, Dave, I cant let you do this.

    Не се заблуждавайте – днес къщата се учи от вас, а утре ще откаже да ви отвори входната врата, защото е прекалено студено за разходки. Или ще ви инжектира седативи, ако си позволите да псувате управляващите. :))

Коментар